udruga rekreativaca, planinara i izletnika
sa bor sko

Peta godišnjica IZVOR VODA

Saborsko, zadnja subota u kolovozu 2023., datum 26., održan je 6. pohod po redu koji je ujedno bio 5. rođendan planinarskog puta IZVOR VODA. Tjedan pred održavanje pohoda najavljivane su rekordno visoke temperature i neke koji su planirali doći ova je najava zadržala u hladu ili na nekom od kupališta. Ipak, za preko 150 planinara, šetača, rekreativaca, ljubitelja prirode i prijatelja Saborskog, to je bio samo statistički podatak koji ih nije spriječio u naumu da dođu na ovaj već pomalo tradicionalni pohod, šesti po redu.

Nakon nekoliko dana priprema i dogovaranja i ovo jutro prvi su ispred župnog stana bile aktivne naše domaćice Sanja, Javorka, Ivana i dr. Prethodno su kazan za kuhanje graha postavili Zvonko i Željko, kako bi kuharica Ivanka preuzela kutlaču i kontrolu nad pripremanjem ručka kod Lovačke kuće na bentu kod Maloga Vrela.

Gosti su počeli pristizati, prvo naši susjedi iz Otočca s tri auta, iz Gračaca jedan auto, iz Zagreba dolazi kombijem dolazi Željko Hajtok sa suborcima iz Tigrova, za njim Ivan Črljenec s dva puna kombija i najbrojnija su skupina zadnjih godina, pa još jedan kombi, pa auti, pa domaćih Saborčana, Plaščana i Ogulinaca i sabralo se nas 150 i nekoliko. Zasigurno najbrojniji pohod od ovih šest održanih.

Druženje uz kavu, čaj i „kratko piće”pred prepunim tacnama kolača, keksa i drugih slastica koje su na Sanjinu molbu pripremile žene Saborskog.

Po programu započinje otvaranje pohoda ispred spomenika žrtvama rata paljenjem svijeća. Slijedi pozdrav organizatora Josipa i načelnika.

Načelnik Marko srdačno je pozdravio sve posjetitelje i zaželio im ugodan boravak u Saborskom. Iskoristio je i priliku da se zahvali svima, a poimence je nabrojio ekipu koji su proteklih dana radili na stazi i na organizaciji ovoga pohoda. Iznenađujuće dobro je naveo sva imena osoba koji su ovih dana bili na pomoći.

Ana Bubić, jako talentirana slikarica, rodom Saborčanka, redovito i aktivno prati svaki “mic” u Saborskom, što se radi, kako se radi, i uvijek je zadovoljna. U znak zahvale za svaki pohod pokloni osobno Josipu po jednu svoju sliku.

Kratko se obratila i Irena Hustić iz PD Medvednica, pošto je prozvana neslužbena „kuma” ove staze. Podudarilo se da je njena prva organizacija planinarskog puta imala za cilj Saborsko. Dopratila je autobus planinara iz PD Vrapče, kojem je tada pripadala, i to je bio prvi autobus koji je došao na pohod. Došla je ona i slijedeće godine na drugi pohod. Onda je malo preuzela organizaciju Hana, pa Ivan, ali iz Zagreba je uvijek dolazio bus i većina posjetitelja.

Za početak same hodnje kod spomen obilježja, predvodio molitvu za poginule i blagoslovio nas župnik vlč. Bruno Lovaković. Zajednička fotografija i polazimo.

Peta godišnjica i šesti pohod

Prvi odmor na najvišoj točki 748mnv i vrh Alan u sjeni križa i hladu borova. Oko 45 min. odmora i opet zajedničko slikanje, a onda spuštanje niz Alan u hlad šume i do izvora Kuk. Malo duža hodnja do Velikog vrela Jesenice ili Zelenke. Kretanje uglavnom po hladu, starim kolskim putevima. Prolazimo još nekoliko livada koje će ubrzo postati borove šume. Na vrelu Zelenke duboka hladovina, svježina koja izlazi s vodom iz utrobe zemlje, nikome se ne ustaje, svi uživaju u snažnom zvuku žubora vode. Neki se izuvaju i osvježavaju pranjem nogu, točimo boce s ovom vodom, napijemo se i nastavljamo dalje nakon sat boravka ovdje.

Slijedeća etapa, lijevom obalom prateći tok rijeke Zelenke, doći do mosta, a onda lijevo putem, pa kroz šumu malo uspona, pa opet silazak do pećine Lica Isusova. Ovdje slikanje i razgled, te silazimo dalje 5min do Malog Vrela Zelenke. I za još 5 min, eto nas kod Lovačke kuće LD Kuna – Saborsko, na desnoj obali rijeke gdje je i zapušteni bent, brana za mlinove. Sunce je i dalje prejako, tražimo hlad i mjesto oko i u dvije sjenice, te u samoj kući. Neki skidaju cipele i ulaze u vodu, rashlađuju se umivanjem hladnoj vodi. Grah je gotov, svi se oblizuju na sam pogled na kazan i mirise koji su dolazili iz njega, a kuharica Ivanka glasno poziva da se približavaju i traže repete ako je potrebno.

Ove godine bio je prvi pokušaj “utjerati strah u kosti” da se sobom, u torbi, ponese periva, višekratna, posuda u koju će biti natočen grah, a sve s ciljem da se smanji i trošak i zagađivanje okoliša s jednokratnim posudama bilo PVC ili papirnate. Bilo je ugodno iznenađenje vidjeti da je velika većina ponijela svoju žlicu i posudu za višekratno korištenje. Donijeli su svi oni koji su planinari i došli su u organizaciji planinraskog društva. Samo nekoliko šetača koji su došli obiteljski zatražili su papirnati tanjur. Bravo za sve. Hvala.

Cijelim putem su nas pratili Ivana i Daniel, pripadnici HGSS-a stanice u Ogulinu. Zahvala operativcima i šefovima da su nam ih rasporedili. Hvala Bogu nisu imali ozbiljnijih intervencija.

Na ovaj pohod stigla je osobno županica Martina, ugodno nas je iznenadila. Nije bila u mogućnosti obići cijeli put, ali nije propustila proći kraći dio do pećine Lice Isusovo i Malo Vrelo Jesenice, te ostati jedno vrijeme u druženju s planinarima i domaćinima. Karlovačka društva baš i ne vole pohode. Osim PD Karlovac na prvom susretu više nitko nije dolazio. Znam da su dolazili ovdje i druga društva iz Karlovca, našeg županijskog središta, ali samostalno, ne i na ijedan od pohoda. Evo, županica je spasila stvar.

I to nije sve, Željko Dumenčić je poveo jednu skupinu odvažnih i s viškom energije na još pješačenja. Oni su nakon ručka i kraćeg odmora nastavili dalje prema Saborskom ostatkom planinarskog puta preko Vrilca i Bukovače i tako zatvorili pun krug.

Sve je jasnije da će ovaj planinarski put biti važan kotačić, sveukupne turističke i rekreativne ponude na području Općine Saborsko. Ove točke interesa koje su na ovome putu, URPI je započeo povezivanje u smislenu cjelinu pod nazivom IZVOR VODA, a u svim fazama rada našlo se dovoljan broj pojedinaca, mještana Saborskog, da pomognu svojim radom, odvajajući svoje slobodno vrijeme i bez ikakve naknade.

Od organizacija s područja Saborskog od pomoći su bili ŽAS (ženska akcija Saborskog) u pripremanju dočeka gostiju, LD Kuna ustupanje lovačke kuće, župnici Dražen, Goran i Bruno uvijek su bili uz nas.

Zadnje dvije godine prati nas i pomaže Danica Conjar iz TZ Plitvičke Doline. Ove godine, uz mali jubilej 5 godina Izvor Voda, izradili su pozivne plakate, te prigodni suvenir, privjesak kompas s logom kojeg je dobio svaki sudionik ovoga pohoda.

Čelništvo Općine i načelnik Marko sa suradnicima, u svemu nam daju podršku. Podmirivali su materijalne troškove koji su bili, ajmo reći, minimalni, više nego skromni. Stoga nam zadnjih godina načelnik „izmisli” uvijek neki bonus kojim počastimo sudionike pohoda. Ove godine grah je bio besplatan za sve sudionike na ime petog rođendana. Hvala svima.

Gledajući sve sastavnice i oblik ovoga planinarskog puta, možemo reći da je pun raznolikih zanimljivih sadržaja: povijesnih, kulturnih, vjerskih, prirodnih, hidroloških i geoloških. Dakle, mogao bi nastati pun profil poučne staze iz navedenih područja. Neki budući rad na ovom putu imat će puno posla na objedinjavanju i prezentiranju u jedinstvenu i atraktivnu ponudu za suvremenog turista, planinara, hodača, koga god, ali da prođe i ode zadovoljniji i ispunjeniji, a potpuni uspjeh je kada se netko vrati još koji puta.

Album fotografija ispod intelektualno je vlasnik Željko Hajtok. Za eventualno korištenje jedne ili više fotki obratiti se njemu. Većina fotografija je s njegovim stručnim opisom i pravo su “blago”.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)