udruga rekreativaca, planinara i izletnika
Kneževića brana

Kajakom po Zelenki (Jesenica) kod Lovačke kuće i kod Kneževića brane

Malo sam je možda dosadan s ovim fotkama i kajakom, ali ljeto je i treba se rashladiti. U četvrtak je na red došla Jesenica ili Zelenka. Polazio sam s dva mjesta veslajući uzvodno, pa spust do polazne točke. Prva tura je bila od benta (brane) kod Lovačke kuće. Veslao sam nekih 400-500m uzvodno htijući doći do mosta, ali uspio sam tek nešto malo proći onu vikendicu. Dalje nisam mogao zbog dužeg plićaka, nije se moglo veslati. Nije previše plitko, taman bi bilo dovoljno za spust, ali za veslanje nije.

Drugi ulazak u Jesenicu bio kod Kneževića brane (benta) i također veslanje uzvodno s namjerom doći do Lovačke kuće gdje sam maloprije bio. Isto tako nije se moglo zbog plićaka. Jednostavno, veslo udara u pijesak, a nema vode za zahvatiti. Čak sam izašao iz kajaka i vukao ga za sobom, ali nije mi se dalo dalje, pa sam se vratio nakon nekih 400m. Ovdje ima jako širokih dijelova, skoro kao manje jezero.

Došao sam do zaključka da je na Jesenici samo spust nizvodno izvediv, i ne samo to, bilo bi to dosta dugo. Narednih dana ću isprobati. Problem mi je naći vozača koji bi prebacivao auto od polazne točke pa do točke gdje ja stignem. Moj suputnik David također je malo pomalo dobar veslač. Našao je nekoliko udica zakačenih za grane.

Lička Jesenica ili Jesenica ili Zelenka

Lička Jesenica je mjesto u sastavu općine Saborsko, nekada se zvala samo Jesenica. Današnje ime je dobila od Austro-Ugarske vlasti koja je pod svojom jurisdikcijom imala nekoliko Jesenica, u Sloveniji, Bosni, Hrvatskoj, pa ajde da ne bude zabune ovoj su pridodali imenu Lička. Eh sada, nisu se puno trudili niti oko imena rijeke, a kako se čini, niti su pitali stanovništvo, već su jednostavno rijeci dali ime po mjestu.

Kada pričam sa Saborčanima, oni nemaju drugog imena osim ZELENKA, i samo je Zelenka i ništa drugo. Na putokaznoj ploči kada se prelazi most u mjestu Lička Jesenica piše na plavom prometnom znaku da prelazimo rijeku JESENICU. Na službenim topografskim kartama DGU (državna geodetska uprava), pa i onim starijima (tzv. vojnim) piše plavim slovima da se ova rijeka zove Lička Jesenica.

Kako god, važno je da znamo o čemu se radi. Nažalost, ova prelijepa rijeka “gostuje” u području Ličke Jesenice u dužini od 5-6km i uglavnom teče kroz borove šume i planinske livade. Ponire u naselju Potpolje i , kažu stručnjaci, da putuje pod zemljom oko 12-13 km, a onda izvire kao Slušnica ili Slunjčica koja je planetarno poznata po svome ušću u Slunju, po mjestu koje zovemo Rastoke.

Ima dva vrela, Veliko i Malo. Na Malom vrelu je vodocrpilište napravljeno za potrebe željezničke pruge, a onda su se na njega spajali naselje, vojska. Ovoga srpnja 2021. godine zanimljivo je da se konačno pristupa planu zahvata vode za širi kraj Plitvičkih Jezera, Rakovice i Saborskog.

Galerija fotografija s benta (brane) kod Lovačke kuće i kod Kneževića brane:

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)