udruga rekreativaca, planinara i izletnika
jesenica

IZVOR VODA – 4. pohod zakazujemo za 28.8. 2021.

POZIV Za 28. kolovoza 2021. subota, na četvrti (4.) pohod planinarskim putem:

IZVOR VODA u SaborskomNOVOST i ZA OVU GODINU: Skraćivanje trase za oko 4-5km, od crkve do lovačke kuće na Jesenici gdje je završna točka i druženje.

Zbog epidemije pridražavat ćemo se epidemioloških uputa objavljenih na HPS. Sve aktivnosti održavat će se na velikim otvorenim površinama, na nama je da se držimo razmaka i izbjegavamo pretjerano rukovanje, grljenje i sl.

Poštovane planinarke i planinari, ljubitelji prirode i ljepota Lijepe naše, rekreativci i izletnici: Pozivamo vas na druženje uz 4. pohod planinarskim putem IZVOR VODA pod pokroviteljstvom Općine Saborsko. Put prolazi planinskim pašnjacima, borovim šumama i obilazi nekoliko manjih i većih izvora pitke vode, svi tako dragi i simpatični. Među njima su dva snažna vrela: Veliko i Malo vrelo, koji tvore rijeku Jesenicu (Zelenka je ime koji koriste mještani), kršku rijeku ponornicu iz koje nastaje Slunjčica. Putem prolazimo i pokraj nekoliko povijesnih znamenitosti, spomenika, u mjestu Saborsko. Spomenik iz Domovinskog rata Ranjena golubica, zatim spomenik kulture crkvica Rođenja BDM uz mjesno groblje. Ove godine napuštamo koncept kružnog obilaska, tako da će staza biti duga nešto oko 12-13km.

početna točka puta
Crkva sv. Ivan Nepomuk – Saborsko

Naime, prošle godine nam je predloženo da malo skratimo stazu kako bi imali više vremena i više energije za naše skromno planinarsko druženje uz glazbu i topli objed za kojeg ćemo svi zajedno platiti neku simboličnu kotizaciju ili participaciju. Cijela staza, na ovaj način uopće neće biti previše zahtjevna. Možemo je klasificirati kao laka, tako da je potrebna prosječna kondiciona sprema. Potrebna je osnovna planinarska oprema: cipele, štapovi i sl., ne morate nositi veće količine vode, tek bocu od 1 ili 1.5 litre, jer uz put obilazimo izvore s pitkom vodom.

Staza, u dužini koju smo predvidjeli za ovaj puta, može se preći laganim tempom za 3-4 sata, uz odmor, da sjednete i uživate sa svih pet čula: slušanjem žuborenja vode, mirisu borove šume, kušanju vode, dodiru lahora i pogleda na sklad prirodne ljepote.

Satnica bi okvirno ovako izgledala:

  1. Od 9 do 10 sati okupljanje, prijave sudionika, društava i pojedinaca kod župne crkve Sv. Ivana Nepomuka.
  2. U 10 sati bi počeli skromnim programom otvaranja pohoda: odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima kod spomenika „Ranjena golubica” uz paljenje svijeće od strane organizatora, te pozdrav organizatora i načelnika općine g. Marka B., i drugih koji to žele.
  3. 10.30 sati – početak pohoda. Prema kapelici Rođenja BDM, spomeniku kulture, zatim Križevac na Alanu (748mnv), a onda spuštanje prema izvorima: manjemu Kuk i Veliko vrelo rijeke Jesenice ili Zelenke (narodni naziv), gdje su i kraća zadržavanja.
  4. Odlazak do Malog vrela Jesenice i obližnje pećine „Lice Isusovo”.
  5. dolazak pred lovačku kuću LD Kuna najkasnije oko 15 sati.

Hrana sudionicima pohoda, koji to žele, planiramo grah za koji vas molimo skromni novčani prilog. Vi se svojim vodičima kod prijave na pohod izjasnite želite li se hraniti. Za zabavni program, dozvolite nam da naknadno odlučimo, ovisno o situaciji i broju prijavljenih planinara. O tom, potom.

Dolazak u Saborsko iz pravca Zagreba najbolje je planirati auto-putem do izlaza Ogulin, a onda lijevo prema Josipdolu, slijediti putokaz za Plitvice proći kroz Plaški i nastaviti prema Saborskom. Ukupno 50-tak km od naplatnih kućica do Saborskog. Može se doći i iz pravca Plitvica, putokazi su ažurni. Ovim putem, preko Slunja i Rakovice, je malo nepraktično doći za autobus, jer je uža cesta i brojni su zavoji u trajanju oko 7-8km., ali turisti je koriste redovito, njima se ne žuri. Crkvu u Saborskom nemoguće je „fulati” zbog velikog metalnog križa na zdanju crkve građene u nordijskom stilu (tako sam čuo).

Prijave s brojem sudionika i pitanjima obratiti se na mail anusic@gmail.com ili telefon 098 43 42 93.

Može i na facebook grupi URPI Mala Kapela (normalni čudaci).

Ovlaštenik organizatora:

Općina Saborsko i
Udruga rekreativaca, planinara i izletnika (URPI) Mala Kapela

Josip Anušić

Početak pohoda

Spomenik žrtvama Saborskog
Slomljena golubica – spomen područje masovnog zločina iz Domovinskog rata.

Vrh Alan je na 748mnv.

Alan, 749mnv kraj križnog puta Saborčana i nastavak preko najviše točke prema Kuku

Veliko Vrelo rijeke Jesenice. Odavde je sve lakše, ali ovome sve teži. Najljepša i najatraktivnija točka na ovome putu.

jesenica
Veliko vrelo Jesenice

Jedan dio hodnje prati rijeku Jesenicu od Velikog Vrela, a onda i od Malog vrela.

Betonski most koji ne prelazimo, već kod njega skrećemo lijevo.

Betonski most na Jesenici (Zelenki)

U blizini Malog Vrela nalazi se stijena od 10-tak metara koja neodoljiva podsjeća na Lice Isusovo s Torinskog platna.

Torinsko platno i Lice Isusovo na stijeni kod Malog vrela Jesenice

Prošle jeseni prilaz lovačkom domu je asfaltiran kao i prostor oko njega. Ovo je završna točka hodnje i tu planiramo duži odmor uz objed i druženje.

 

Trip summary