udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Jesenica između dvije naplavine

Nemam mira od Jesenice. Prelijepa ja gledajući je iz kajaka ploveći njome. Nažalost, naše rijeke ne čiste se desetljećima. Veliki grmovi vrbe s jedne i s druge strane obale spoje se granama i isprepletu, a onda kada su veći vodostaji na tim isprepletenim mjestima nakupe se otpadne grane, odlomljeni stabla i sl. Na taj način naprave se čepovi na površini i onda nema prolaska na ovaj način, kajakom. Voda sebi kopa u dubinu ispod takvih mjesta. Međutim, veliko zlo nastaje u proljeće i u vrijeme jakih kiša, za visokog vodostaja, jer se prvo na ovim mjestima voda izlijeva na okolne njive i poljoprivredne površine.

Čišćenje vodotoka

Ovaj problem se javlja unazad 30-tak godina. Poljoprivredna proizvodnja, stočarstvo, kontinuirano stagnira u cijeloj zemlji. Nitko više nema interesa obrađivati zemlju, a nema ni stoke po njivama oko naših rijeka niti se te njive kose. Kada su se kosile ili na njima bila ispaša, sami vlasnici okolnih komada zemlje bili su zaintersirani da čiste oko korita i da ne dolazi do ovolikog prerastanja vrbe i zakrčivanj protoka. Kažu da bi u ovakvim situacijama morale uskočiti Hrvatske vode i sporna mjesta učiniti prohodnima za vodu kako nebi od poplava stradavale njive i druga imovina.

Ovakvo stanje je i na Dretulji i Vrnjiki u Plaškom, a evo i u Jesenici. Zato se pojavljuju poplave pred kućnim pragovima ljudi koji se takvih situacija ne sjećaju u svome životu. Svako kućanstvo je dužno plaćati naknadu Hrvatskim vodama. Nema izbora, jednostavno moraš. Ali ja ne znam što dobijem za taj novac, za što to oni skupljaju? Imaju li oni ikakvu odgovornost ako već ubiru milijarde kuna godišnje ovima nametom? Hoće li nekom platiti odštetu za koju je evidentno njihova odgovornost, zastoj poslova iz njihova djelokruga? Ako čovjek nešto započne sam raditi, vjerojatno će biti kažnjen jer su na snazi možda i stotine nekih pravilnika zaštite ovoga ili onoga.

Mogu samo reći da mi je žao ovih prelijepih tokova, okolnih livada i njiva pod usjevima (ako još netko uopće nešto sije ili sadi).

Kažu neki da ovo ima i svoje prednosti. Tokovi postaju divljiji, a voda higijenski ispravnija jer nema okolnih zaprašivanja i špricanja štetnim pesticidima koje na kraju preko tla završe u vodotocima Riba se ima gdje skrivati i život u vodi buja. Što je prednost, a što je mana, prudimo sami.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)