udruga rekreativaca, planinara i izletnika
nepoznato cvijeće raste na vodi

Nastavak kajakom po Zelenki

Nakon prošlotjednog prvog plovljenja po Zelenki kada sam išao na način da prvo odveslam uzvodno, a onda se vratim nizvodno, a morao sam tako jer nisam imao vozača u pratnji da premjesti auto, ovu srijedu krenuo sam skoro od mosta i sve nizvodno dokle je išlo. Ovaj puta bio mi je u pratnji Mario Ornik i premješatao auto i snimao kako se već prilika ukaže.

Evo po redu. Nisam mogao od mosta krenuti jer su tamo postavili kamion pčela, nije mi bilo jednostavno, ali sto metar niže na onom zavoju započeo sam današnje putovanje oko oko 5km. Odmah od početka bilo je malo grebanja po dnu kajaka u plićaku. Dalje je išlo super. Prva trasa naravno do benta kod Lovačke kuće. Kraći odmor i ugodan razgovor sa dvjema zaštitarkama prirode koje su tamo bile u potrazi za voednom ciklom. Bilo su jako oduševljene nađenim stanjem. To je inače strogo zaštićeno bilje.

Nastavak od Lovačke kuće benta, do benta u Kneževićima. Jako lijepa dionica. Prošao ispod mosta kod Lovačke pa se malo nasukao, izašao na tren i pgurao se u dublju vodu i sve je dalje bilo dobro. Kod Kneževića brane susrećemo opet naše dvije stare poznanice. mi smo se naslikavali, a one su u čizme i uz vodu svojim poslom.

Eh sada, treća dionica. Od Kneževića brane, pa dokle stigne. Čini mi se po mojoj navigaciji da sam napravio nekih 2km i možda malo više. Ovo mi je bila jako lijepa dionica, puna uzbuđenja. Grane su me udarale po licu, morao sam veslati prema krajevima kuda teče više vode da se ne nasučem. Prolazim ispod nekog pješačkog mosta od pružnih šinja, pa pokraj nekih vikendica, a onda nekako ispod zaseoka Dragići nailazim na neprobojne naplavine od prljavštine, grana, trave, pa čak i neki trupac. Sam se nisam usudio čistiti i probijati. Ovdje je Jesenica jako sužena jer i lijevo i desno rastu vrbe koje su nadvile svoje grane nad vodu što je unemogućivalo zamahe veslima. Malo sam se vratio nazad i nekako uz neko drvo izašao na obalu izvukao čamac i vukao ga nekih 100 metara do ceste kroz zapuštenu livadu.

Naplavine na Jesenici i zakrčenje
Naplavine grana i suženje poslije kojeg se nije moglo dalje

Super ugođaj. Želja mi je probiti cijeli ovaj pravac i mislim da se može doploviti do pred most u Ličkoj Jesenici. Ovo bi bila jako lijepa kajakaška tura, onako sa zrnom uzbuđenja za nas početnike.

To je to. Kada bude nešto novo, čujemo se.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)