udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Tura po saborskom s najmlađima

Danas 7-satna šetnja s još troje mladih susjeda. Kružnom stazom IZVOR VODA u full dužini, negdje oko 15km. Mislim da je prvašić, mali osmogodišnji, Aleksandar najmlađa osoba koja je prošla ovu rutu: Počeli od Crkve Rođenja BDM, pa na Alan, silazak do Kuka, pa do Velikog vrela Jesenice, niz rijeku do G-mola (gdje su stol i klupe od grana), do mosta, pa onda lijevo, a ne desno na most. Lijevo je novi pravac koji još moramo urediti jer se njime dolazi sa strane do pećine i stijene Lice Isusovo i onda se spušta dvjestotinjak metara do Malog vrele Jesenice odakle smo otišli do Lovačke kuće.

Kod Lovačke kuće potrefili na janjetinu i piće, rođendan je slavio Željko Dumenčić. Odmarali oko sat vremena i onda na zadnju dionicu kraj Vejnovac vode, Mandinog vrela i slatkiš na kraju, očaravajuće Vrilce. Sada je slijedio uspon uz Bukovaču i stajanje 10 puta, srce na nos iskače 🙂 . Ali to se mic po mic prešlo i stali smo na cestu u zalazak sunca. Lijepi dan i razvozim djecu kući, a onda kod Ćosa kotlić i roštilj, izvukli me iz auta. I eto, na kraju sve kalorije koje sam potrošio dvostruko sam vratio 🙂 Ovu hodnju još sam iskoristio za postavljanje 7 kom. putokaznih ploča, kao dopuna markacije na stazi. Sve pohvale mojim suputnicima, bili su ugodno društvo, zafrkavali se i zezali, nisu kmezali pred težim dionicama, već suprotno: udri brigu na veselje.

3 weeks ago

Bilo je lijepo ležati i jesti, pa onda opet ležati i tako dok ti penjanje uz stepenice ne postane teškoća i ostaješ bez daha. A šta onda? Po planinanama napraviti krug. I tako, autom do jezera Kosovac na Ćabi, a onda štapove u ruke i preko pruge na noge lagane koje vrlo brzo postanu jaaaako teške. Strmiji dijelovi prava su kušnja za pluća i srce, Kad se tu ispenje eto i Trona i pravoga odmora, za oči, oši i nepce, jer se mora malo namiriti potrošena energija. U petak 6.1. išao sam s Marko Josipović i njegovim kratkonogim ljubimcem Johny. Išli smo llijevom stranom, strmijom, pa okružili na blažu nizbrdicu. Drugoga dana, 7.1. išao sam obrnutim smjerom s Darijo K., popeli se desnom, blažom stranom, otišli do Gradine i vratili se istom stazom nekih 10.min hoda i nastavili prema Tronu usjekom između Strmca i Plaške Glave, a onda skretanje manjom uzbrdicom prema Tronu. Duša izašla na nos. Ali šta ćeš? Loži vatru i peci pršut i slaninu, vratiš kalorija duplo više neg sam potrošio. "I gdje si bio? Niđe. Šta s’ radio? Ništa." 😉Ova staza u dužini od oko 6km ili 2 sata šetnje bez pauza, što je icrtana na jednoj od slika nije u cijelosti markirana, veći dio da, ali ovaj luk od Trona pa prema Gradini nije i onda se opet naleti na markaciju. To je ovako šetnica Plaščanima, onima spretnijima "za poslije ili prije ručka". See MoreSee Less
View on Facebook

3 weeks ago

View on Facebook