udruga rekreativaca, planinara i izletnika
Kneževića brana

POZIV Za 27. kolovoza 2022. subota, na peti (5.) pohod planinarskim putem: IZVOR VODA u Saborskom

Općina Saborsko i Udruga rekreativaca, planinara i izletnika (URPI) Mala Kapela

Poštovane planinarke i planinari, pozivamo vas na peti po redu pohod po stazi Izvor vode u Saborskom. Nakon prve dvije godine pohoda neki su preporučili skraćivanje staze i da je pun krug malo puno. Dakle i ove godine malo skraćivanje trase za oko 4-5km, od crkve do lovačke kuće na Jesenici gdje je završna točka i druženje, naravno, tko želi može prehodati cijelu stazu, sjesti u svoj automobil i pridružiti nam se kod Lovačke. I ove godine glavni pokrovitelj Općine Saborsko.

TIJEK POHODA

  • Srednje teška staza, ne zbog zahtjevnosti uspona, već zbog dužine.
  • Standardna oprema za brdsko hodanje (prema vremenskim uvjetima),
  • voditelje grupe molim da evidentiraju one koji se žele hraniti, nastojat ćemo napraviti meni za 20-ak kn. ,
  • neobavezno: kupanje u Jesenici, tko želi neka ponese kupaći komplet 🙂 ,
  • molim prijave do srijede pred pohod (24.7.)

Okupljanje je na platou ispred župne kuće, nasuprot crkve, a tu je i polazak. Putem prolazimo i pokraj nekoliko prirodnih i povijesnih znamenitosti, spomenika, u mjestu Saborsko. Spomenik iz Domovinskog rata Ranjena golubica gdje započinje pohod nakon paljenja svijeća, i prolazimo uz bok crkve prema drugoj, manjoj crkvici, spomeniku kulture crkvica Rođenja BDM uz mjesno groblje.

Put prolazi planinskim pašnjacima, borovim šumama i obilazi nekoliko manjih i većih izvora pitke vode, svi tako dragi i simpatični. Među njima su dva snažna vrela: Veliko i Malo vrelo, koji tvore rijeku Jesenicu (Zelenka je ime koji koriste mještani), kršku rijeku ponornicu iz koje, nakon podzemnog toka od 15-ak km nastaje Slunjčica.

Stanka i edukacija na Vrelu Jesenice

Staza, u dužini koju smo predvidjeli za ovaj puta, može se preći laganim tempom za oko 4 sata, uz odmor, da sjednete i uživate sa svih pet čula: slušanjem žuborenja vode, mirisu borove šume, kušanju vode, dodiru lahora i pogleda na sklad prirodne ljepote.

Satnica bi okvirno ovako izgledala:

  1. Od 9 do 10 sati okupljanje, prijave sudionika, društava i pojedinaca kod župne crkve Sv. Ivana Nepomuka.
  2. U 10 sati bi počeli skromnim programom otvaranja pohoda: odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima kod spomenika „Ranjena golubica” uz paljenje svijeće od strane organizatora, te pozdrav organizatora i načelnika općine g. Marka B., i drugih koji to žele.
  3. 10.30 sati – početak pohoda. Prema kapelici Rođenja BDM, spomeniku kulture, zatim Križevac na Alanu (748mnv), a onda spuštanje prema izvorima: manjemu Kuk i Veliko vrelo rijeke Jesenice ili Zelenke (narodni naziv), gdje su i kraća zadržavanja.
  4. Odlazak do Malog vrela Jesenice i obližnje pećine „Lice Isusovo”.
  5. dolazak pred lovačku kuću LD Kuna najkasnije oko 15 sati.

Hrana sudionicima pohoda, koji to žele, planiramo grah za koji vas molimo skromni novčani prilog. Vi se svojim vodičima kod prijave na pohod izjasnite želite li se hraniti. Za zabavni program, dozvolite nam da naknadno odlučimo, ovisno o situaciji i broju prijavljenih planinara. O tom, potom.

UPUTE ZA DOLAZAK U SABORSKO

Dolazak u Saborsko iz pravca Zagreba najbolje je planirati auto-putem do izlaza Ogulin, a onda lijevo prema Josipdolu, slijediti putokaz za Plitvice proći kroz Plaški i nastaviti prema Saborskom. Ukupno 50-tak km od naplatnih kućica do Saborskog. Može se doći i iz pravca Plitvica, putokazi su ažurni. Ovim putem, preko Slunja i Rakovice, je malo nepraktično doći za autobus, jer je uža cesta i brojni su zavoji u trajanju oko 7-8km., ali turisti je koriste redovito, njima se ne žuri. Crkvu u Saborskom nemoguće je „fulati” zbog velikog metalnog križa na zdanju crkve građene u nordijskom stilu (tako sam čuo).

Prijave s brojem sudionika i pitanjima obratiti se na mail anusic@gmail.com ili telefon 098 43 42 93.
Može i na facebook grupi URPI Mala Kapela (normalni čudaci).

Ovlaštenik organizatora

Josip Anušić

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)