udruga rekreativaca, planinara i izletnika

IZVOR VODA – otvorenje i pohod po planinarskom putu u Saborskom

Saborsko, 25.8.2018., subotnje jutro nagoviještalo je kišu ali isto tako, kako su odmicale minute, jako dobre ljude i dobro društvo. Kavu i čaj iz kotlića skuhali su i održavali na konzumnoj toplini supružnici Marija Preksavec i Željko Preksavec, a žene iz Ženska Akcija Saborsko doslovce je zatrpala kolačima da smo svi cijeli dan moglo zasladiti i dignuti energiju. Počeli su pristizati prvi gosti, a nama organizatorima dan je odjednom počinjao biti ljepšim i zaboravili smo oblake iznad nas i na sunce koje su zaklanjali. Pred nama su se redala lica obasjana vedrinom i osmijesima. Izmjenjivali smo riječi dobrodošlice i lijepih želja, a bilo je tu i darova. Prva ekipa koja je stigla bili su PD Vrapče, oni su bili i najbrojniji današnjeg dana, i pala je prva zajednička fotka s darom, umjetničkom slikom, koji je specijalno za nas i za ovaj dan načinila članica njihovog društva, a ipak i članica Saborskog, Ana Bubić. Počeli su se redati i drugi gosti: HPD Klek iz Ogulina, naši prvi susjedi s dugogodišnjom tradicijom i bezrezervnom podrškom, zatim predstavnici iz središta naše županije PD Karlovac s predsjednikom društva i planinarske zajednice grada Karlovca g. Mladenom Kukom. Zatim pojedinačni ili manji broj predstavnika, za koje se nadamo da će prenijeti dobre dojmove članovima svojih matičnih društava: PD Gromovača iz Otočca, HPD Sv. Šimun, PD Zet, PD ENT, PD Željezničar, PD Matica, PK Horizont, Skaut, kombi s planinarima iz PD Kapela – Zagreb, nekoliko automobila iz Plaškog, domaći Saborčani, HGSS iz stanice Ogulin i dalje redom. Obradovali su nas i predstavnici Hrvatskih šuma, Ines P. i Dubravko Š. koji su nazočili otvaranju staze i izrazili svoje zadovoljstvo svakom aktivnošću kao ovoj koja promiče zaštitu prirodnih ljepota i njeno prezentiranje, te na tome planu ponudili suradnju i izložili neke od planova po pitanju zaštite prirode.

Svojim dolaskom i pohodom čast nam je iskazao prof.dr. Rade Knežević, iz područja geoznanosti, rodom tu iz Ličke Jesenice. Oduševljen je ovom inicijativom i današnjim događanjem, izražavajući želju da će ljubav prema okolišu zahvatiti mnoge. Obzirom da je profesor na Fakultetu za manadžment u turizmu i ugostiteljstvu nadamo se suradnji i stručnim savjetima. U Upisnoj knjizi upisano 88 imena, a nekoliko “razletanih” nije se upisalo, ali ta je brojka tu negdje oko stotinu.

Skromnu svečanost otvorenja i pohoda započeli smo odavanjem počasti i paljenjem svijeća poginulim Saborčanima kod spomenika Ranjena golubica. Svijeću za planinare zapalili su predstavnici Ivica Vukovic i Josip Anušić, te ispred općine Saborsko načelnik Marko Bićanić. Uvodno je pozdravio i dao nekoliko informacija Josip, a s izrazima dobrodošlice nastavio je i načelnik Marko. Pozdravio je i župnik Saborskog fra Draženko, te blagoslovio planinare i planinarski put. Iza toga uputili smo se par metara dalje, na početak puta kod župne crkve, gdje je načelnik presjekao traku i time službeno otvorio planinarski put IZVOR VODA u Saborskom.

Tako smo i započeli s pohodom planiranim pravcem i redoslijedom obilaska: crkva Rođenje BDM, Križevac na Alanu, Kuk, Veliko, pa Malo vrelo Jesenice ili Zelenke, “Lice Isusovo”, Lovačka kuća po povratak preko Bukovače uz okrjepu na vrilcima Vejnovac i Vrilce, Mandino vrilce. Kiša nije mogla izdurat, počela nas je pomalo škropit od Velikog vrela. Zanimljivi ovi planinari. Nitko nije rogoborio ili se mrštio, već izvadiše kabanice i kišobrane, a nekoliko planinara je uživalo u slaboj kiši i nikako se nisu zaštićivali. Jedna planinarka je komentirala: “Već nekoliko dana u stanu mi kuha mozak od vrućine, ovo mi je super da se malo rashladim. Imam dvije kabanice u torbi, neću ih vaditi.” Rosila je kišica oko sat vremena, a onda se pokazalo sunce.

Na vrh Bukovače, već u zaselku Štrkovi duži odmor da se sabere cijela ekipa kako bi i ovdje zapalili svijeću četvorici poginulih Saborčana u Domovinskom ratu.

I za nekoliko minuta stižemo opet na križanje kod crkve Rođenje BDM odakle se upućujemo do škole Saborsko, na kraj današnjeg pohoda, gdje nas čeka grah i okrjepa. Svim sudionicima je uručeno Priznanje kao svjedočanstvo na sudjelovanje u ovome događaju utemeljenja planinarskoga puta i nadamo se tradicije pohoda. Kako su planinari odlazili svojim kućama i opraštali se od organizatora izražavli svoje zadovoljstvo današnjim danom i ljepotom puta kojeg su pohodili. Mnogi su izrazili želju dolazaka i narednih godina što mi organizatori pozdravljamo i pozivamo da u svojim društvima animiraju i druge članove. Oni su bili svojevrsna izvidnica koja će prenijeti svoje dojmove. Svima vam hvala na današnjem dolasku. Hvala svima koji su sudjelovali u uređenju i markaciji ovoga planinarskog puta i svima koji su dali svoj doprinos u uspješnoj organizaciji ove svečanosti i ovoga pohoda. Vidimo se na planinarskom putu IZVOR VODA. Dođite pojedinačno ili u manjim grupama i uživajte, odmorite se i okrijepite. Javite se ako vam treba vođenje.

A onda na godinu opet pohod. Doviđenja!

Trip summary