udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Vidikovci na Plaški

Poštovane planinarke i planinari,
raduje nas a kod vas postoji interes za posjet području Male Kapele s polaskom iz mjesta Plaški (da, ovo je ona Kapela iz pjesme ”Preko Kapele, ličke gore zelene”).

 • Planinarska obilazna tura Plaška Glava

Drago nam je što ste izrazili interes za dolazak u našu sredinu i pohod planinarskom stazom po Maloj Kapeli ili još preciznije po Plaškoj Glavi. Najviši vrh je Plaška Glava na 795 mnv, ali njega ponekad izbacujemo iz obilazne ture jer sam vrh nema posebno zanimljiv vidik. Međutim, lijepih pogleda ne nedostaje jer sve uokolo navedenog vrha je puno zanimljivih vidikovaca na mjesta Plaški, Modruš (srednjovjekovna metropola), Oštarije, Josipdol, dijelove Ogulina sve do vrhova Kleka i Kula na Bjelolasici, a za čistog vremena vidljiv je i Žumberak. To je pogled s Plaške Glave prema zapadu, a južno su nizovi vijenaca Male Kapele koja nas razdvaja od Otočca, Brinja i drugih ličkih mjesta. Istočno je također zanimljiv pogled prema estaveli, privremenom jezeru Blata i istoimenom selu, dalje od njih je Saborsko, dok se na horizontu može vidjeti Plješivica (Lička). Sjeverno se vide rubna naselja Plaškog: Lapat i Janja Gora, vrh Huma (861 mnv) te u daljini prema Karlovcu šume vojnog poligona Eugen Kvaternik.

 • Plaški

Plaški je malo mjesto u južnom dijelu Karlovačke županije, smješteno na sjevernim obroncima Male Kapele u Ogulinsko-plaščanskoj udolini. Vrh Kapele je granica Like, ali stari Plaščani vole reći da su i oni ličkog mentaliteta, dok geografi bitke biju dokazujući je li ovo područje Lika, Gorski Kotar ili Kordun. Valjda je to tako kada si na tromeđi, a u povijesti se ovo nazivalo jednostavno Modruša, a poslije Ogulinski kraj.

 • Prirodne ljepote

Vrelo Dretulje i cretno porječje u dužini oko 1.5 km nizvodno zanimljivo je biolozima i ribarima. Dretulja je rijeka ponornica koja nestaje u utrobi zemlje nakon desetak kilometara te onda izvire kao Mrežnica u prostoru vojnog poligona, a drugi krak kao Rudnica koja se ulijeva u Tounjčicu te onda ubrzo opet u Mrežnicu. Vrelo Dretulje moguće je uključiti u obilazak zbog jednostavnog pristupa automobilom.
Rijeka Vrnjika izvire nekoliko kilometara zapadnije, ali se u neposrednom centru Plaškog ulijeva u Dretelju.
Sinjac je jezero bezdano, u kojem je svojevremeno ostvaren svjetski rekord u ronjenju. Došlo se do 205 metara dubine, no tu mu nije kraj. U međuvremenu Vrelo Une trenutno nosi taj rekord s oko 210 metara dubine. Jezeru Sinjac također se može pristupiti automobilom.
U bližoj okolici nekoliko je manjih pećina, ne toliko zanimljivih po prostranosti koliko po spektakularnosti i snazi izvora koji izbijaju iz njih za vrijeme bujica: Blata, Grbska pećina, Sopača, Bidrilova i dr.

 • Kulturne znamenitosti

Na panoramskim fotografijama mjesta dominiraju toranj pravoslavne crkve Vavedenja Bogorodice, inače spomenik nulte kategorije i dimnjak ugasle tvornice sulfatne celuloze (pak-papira).
Frankopanska Gradina dio je obilazne ture, a njezin prvi spomen seže u 1401. godinu.
Zrinska utvrda iz 1664. godine, sada ambulanta i stambeni prostori.
Dom kulture, a sada kino dvorana, u kojem je održano II. zasjedanje ZAVNOH-a pod predsjedanjem književnika Vladimira Nazora.

 • Plaški danas

Panorama Plaški

U mjestu živi oko 1500 stanovnika, otprilike u jednakom omjeru naseljenici Hrvati iz Bosne i drugih dijelova Hrvatske te domaće stanovništvo, povratnici Srbi, koji žive u najboljim odnosima.

U mjestu radi isključivo šumarska i drvoprerađivačka djelatnost. Nekoliko ugostiteljskih objekata važni su za egzistenciju nekoliko obitelji. Smještajni kapaciteti za boravak turista su malobrojni ali kvalitetni, jer ih nekoliko nudi odmor uz bazen. Turizam je uglavnom tranzitni, prema Plitvicama (40 km) ili od Plitvica i mora prema unutrašnjosti. Nekada izrazito stočarsko-poljoprivredni kraj, a danas se tom djelatnošću bavi svega nekoliko obitelji.

 • Hodnja

Kretanje oko vrha Plaška Glava na visinama od 720 do 750 mnv. U tom slučaju prolazimo oko 100 m ispod samog vrha i dolazimo do zaravni Vršak. Odatle se prostire lijep pogled na Blaćansko jezero, s vodom ili suhim dnom, ovisno o količini vode i dobu godine. Preporučamo silazak na izvor Siljevac u mjestu Blata.

Izdašno vrelo Siljevac u naselju Blata

 • Izvor Siljevac

Odatle slijedi povratak ispod južnog obronka Strmca prema frankopanskoj Gradini gdje je još dobro vidljiva središnja kula i sjeverni zid. Poslije toga silazak do polazne točke i odlazak vlastitim prijevozom na izvor Dretulje gdje možemo dogovoriti pripremu hrane kod šumarske sjenice. Opisani plan podrazumijeva oko 4 sata hodnje i 11-12 km terenske rute.

Vrelo Dretulje i ostaci starog mlina

 • Kako doći u Plaški i na polaznu točku

Preporučeni plan hodnje: ako se dolazi auto-putem potrebno se isključiti na izlaz Ogulin te potom na silasku s auto-puta skrenuti lijevo prema Josipdolu. Slijedite putokaze Plaški ili Plitvička Jezera i nakon 23 km dolazite u Plaški. Odlazak vašim prijevozom na polaznu točku u naselju Plaška Glava, koja je 4 km udaljena od centra Plaškog. Odatle krećemo pješke do malog vještačkog jezera Kosovac, a potom započinje uspon prema priloženoj skici na fotografiji dolje.Izgled staze s polaskom iz mjesta Lapat preko jezera Kosovac u Ćabi. Prikazan produženi put od skretanja s glavne ceste pa do mjesta za ostaviti automobil.


 • PD Medvednica na planinarenju po Maloj Kapeli

  PD Medvednica na planinarenju po Maloj Kapeli

  Kako je i planirano u goste su nam došli članovi PD Medvednica iz Zagreba, uz koje smo još imali i dvije članice HPD Mosor iz Splita, te nekoliko i naših planinara, a brojem 35 planinara. • Planinarski put po Mala Kapela u području Plaška Glava

  Planinarski put po Mala Kapela u području Plaška Glava

  Planinarski put na dijelu Male Kapele na ograničenom prostoru Plaška glava ima nekoliko zanimljivih točaka: arheološka lokacija Gradina stari frankopanski grad, vrelo bogato s “ukusnom” vodom Siljevac, umjetno jezero Kosovac, planinski vrh Plaška gl. 795mnv., te dva zanimljiva vidikovca: Tron i Vršak. Sve ovo u 10-tak kilometara opuštene šetnje sa zbrojenim usponima oko 500m. Markacija… • Blaćansko jezero

  Blaćansko jezero

  S vidikovca Vršak na Plaškoj Glavi prekrasan prizor na Blaćansko jezero i brda Male Kapele, daleko na istok sve do Plješivice. • Dan Zemlje – s pjesmom radno

  Dan Zemlje – s pjesmom radno

  Dan planeta Zemlja. U obilaženju putića i šuma i izvora u blizini. Iz mjesta Blata od izvora Siljevac preko Plaške Glave, pa na Vidikovac na Vršku, pa Plaška Glava • Izlet na Malu Kapelu pod snijegom

  Izlet na Malu Kapelu pod snijegom

  Početak prosinca, mi se uležali, a napadalo malo snijega, koji neodoljivo mami na izlet. Pa ajde, kreneulo nas troje “slabića”: baka s unukom i jedan muški s upravo odležanim išijasom da vidimo kako će izgledati ova zimska sezona. Ovaj puta smo krenuli od mjesta Blata. Cilj nam je bio doći do Vrška (778mnv.) i od… • Noćno planinarenje

  Noćno planinarenje

  Vrelina dana, naravno, navodi svakoga od nas da potražimo osvježenje u kakvoj vodi: rijeci, jezeru, moru, bazenu, a onda traži hladovinu i osvježavajuće napitke. “Protegnuti” noge to se ostavlja za doba dana kada temperatura padne, dakle po noći iza 20 ili 21 sat. To kad je ljeto. Kakav je izgovor kad je zima i snijeg?… • Vidikovci na Plaški i Blata

  Vidikovci na Plaški i Blata

  Poštovane planinarke i planinari,raduje nas a kod vas postoji interes za posjet području Male Kapele s polaskom iz mjesta Plaški (da, ovo je ona Kapela iz pjesme ”Preko Kapele, ličke gore zelene”). Planinarska obilazna tura Plaška Glava Drago nam je što ste izrazili interes za dolazak u našu sredinu i pohod planinarskom stazom po Maloj… • URPI Mala Kapela – Plaški

  URPI Mala Kapela – Plaški

  Poštovani posjetitelji, namjerni ili slučajni, nalazite na stranici male lokalne udruge za aktivnosti u prirodi, rekli bi danas OUTDOOR aktivnosti. Osim što smo i sami česti posjetitelji na nekim lijepim i uređenim lokacijama, mi se također trudimo pružiti neko novo iskustvo svima koje put donese u ove krajeve. U svome petogodišnjem postojanju URPI, odnosno članovi…


Trip summary