udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Planinarski put “Izvor voda” u Saborskom

Planinarski trag “Izvor voda” kružna je staza koja obilazi nekoliko povijesnih značajki Saborskog uz prirodne ljepote borovih šuma i planinske vegetacije okrunjenih s nekoliko planinskih izvora u slijevu rijeke ponornice Lička Jesenica (lokalno Zelenka). Planinarska staza započinje od crkve Sv. Ivan Nepomuk, u blizini “Slomljene golubice”, spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata. Prateći postaje križnog puta oko 500m uz asfaltni put dolazi se do spomenika kulture “nulte kategorije”, crkvice Rođenja BDM, odakle se nastavlja dalje do Križevca gdje je završetak križnog puta s velikim metalnim križom odakle se pruža i lijep vidik na Saborsko.

Spomenik kulture, crkva Rođenja BDM

Južno 100 m, na istoj zaravni gdje i križ, najviši je vrh ove staze Alan 748 m. Nastavljajući južno pratititi silazno markaciju do izvora Kuk čija je voda za piće i jako lijepog okusa. Nastaviti slijedeći potočić i markaciju kroz šumu i livade do Sirkove strane gdje su putokazi, krenuti lijevo prema Velikom Vrelu rijeke Jesenice. Ubrzo će se čuti jaka huka vode što je znak dobrog kretanja, u blizini ste velikog vrele.

Veliko Vrelo Jesenice (Zelenke)

Od velikog vrela krenuti nizvodno lijevom obalom sve do mosta, prijeći most i nastaviti oko 200 m do skretanja lijevo također na makadamski put i sići skroz do lovačke kuće, tu se prelazi tok Jesenice i kreće se prema Malom Vrelu, a iza njega oko 200m blaži uspon u šumu nalazi se pećina iznad koje je stijena viskoa 10-tak metara na kojoj se razabire Lice Isusovo slično onomu na Torinskom platnu.

Torinsko platno i Lice Isusovo na stijeni kod Malog vrela Jesenice

U nastavku, uz lovačku kuću, povratak na put i u pravcu mosta za 20-tak metara skreće se lijevo u šumski put. Pratiti markaciju do izvora Vejnovac, pa dalje do mostića od brvana, a odmah po prelasku mostića ulazi se desno kojih 50-tak metara do Mandinog Vrilca, također pitka voda.

Povratak nazad na stazu do atrakcije ovoga pravca Vrilca, manjega prostora na kojem je nekoliko vrela, a impresivno je “oko” iz kojeg u obliku ključanja izlazi voda, a sve skupa tvori lijepi potočić. Nastavak Bukovačom do Štrkova i Brdina dosta je strm, ali ništa strašno.

Dolaskom do zadnjih borova treba skrenuti desno u šumu, pa ubrzo skretanje ulijevo i dolazak do Spomen obilježja četvorici poginulih Saborčana u Domovinskom ratu. Još preostaje kretati se ravno do asfalta kojih 300 m, a na asfaltu skrenuti desno da bi došli do polazne točke kod Male crkve i dalje do kraja.