udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Raskrčivanje na izvoru Kuk

Proljetos, kada su padale obilne kiše, doklizao se pred izvor Kuk, prevrnuo, cijeli panj i korijenje s 3-4 veće bukve, a za sobom su povukle i još koje drvo. Na taj način Kuk je bio skriven od direktnog pogleda onima koji nisu znali da je on baš tu. Mi koji znamo, provlačili bi se između polegnutih stabala bukvi da bi natočili vode.

Od danas, 18.srpnja 2023., više nije tako. Slavko Matovina s motornom pilom i Josip Anušić rukama i sjekirom za oko 3 sata posla uklonili smo stabla i grane, sam panj i korijenje prevrnuli i malo ga snizili da ne zaklanja izvor, očistili kanalicu i korito izvora, od debla bukve napravili dvije klupice za sjesti i počinuti namjernim i slučajnim prolaznicima. Izvor Kuk i prostor oko njega izgleda puno kultiviranije.

Ovaj izvor je prvi nizu na planinarskom putu Izvor voda u saborskom. Vodom je još uvijek dosta izdašan, tek u kolovozu, ako ne bude kiša, jako se smanji protok vode, a ponekad i skroz presuši. Voda izlazi ispod vertikalne stijene koje se inače u Lici nazivaju kuk, otud i ime ovom izvoru. Od stijene do korita postavljena je u novije doba metalna kanalicaje, a prije su navodno postavljane drvene, ali one bi trunule i trebalo ih je često mijenjati. Tom kratkom kanalicom, od 2m, voda se dovodi iznad drvenog korita koje je također po tradiciji izdubljeno i postavljeno da sabire vodu. To je nekada imalo smisla jer su na tom korito napajali blago, stoku. Sada to korito nema nikavu svrhu osim dekorativnu, a što je najvažnije, za Saborčane ima emotivnu vrijednost, jer podsjeća na davno prošle dane kada su ovakvi izvori značili život. Voda je jako hladna i nije je preporučljivo odmah piti naročito ako ste jako ugrijani. Predaja kaže da je ovdje umrla mlada cura koja je došla s livade gdje je kupila sijeno, i tako vruća popila je ove hladne vode. Preporuka za sve hladne vode: vodu natočiti u bocu i čekati da se malo stopli, a za to vrijeme naše tijelo će se malo ohladiti, pokvasit ćemo ruke, umiti se i sjesti u hlad.

Eto, dragi Saborčani, prolaznici, planinari, lugari, lovci, kada dođete do ovoga izvora, sjednite i odmorite, uživajte u zvukovima okoliša ali i samoga zvuka padanja, žubora vode. Pokušajte malo zamisliti kako je tu bila gužva u neka starija vremena kada se možda stajalo u redu da se napuni i odnese voda sa vučijom (danas bi rekli drveni kanister s kožnim naramenicama za daleko nošenje) na leđima.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)