udruga rekreativaca, planinara i izletnika

IZVOR VODA – 6. pohod će biti u subotu, 26. kolovoza 2023.

Satnica i programa pohoda po Planinarskom putu „Izvor voda”

 1. Od 9 do 10 sati okupljanje, prijave sudionika, društava i pojedinaca kod župne crkve Sv. Ivana Nepomuka.
 2. U 10 sati bi počeli skromnim programom otvaranja pohoda: odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima kod spomenika „Ranjena golubica” uz paljenje svijeće od strane organizatora, te pozdrav organizatora i načelnika općine g. Marka B., i drugih koji to žele.
 3. 10.30 sati – početak pohoda. Prema kapelici Rođenja BDM, spomeniku kulture, zatim Križevac na Alanu (748mnv), a onda spuštanje prema izvorima: manjemu Kuk i Veliko vrelo rijeke Jesenice ili Zelenke (narodni naziv), gdje su i kraća zadržavanja.
 4. Odlazak do Malog vrela Jesenice i obližnje pećine „Lice Isusovo”.
 5. dolazak pred lovačku kuću LD Kuna najkasnije oko 15 sati.

Kod lovačke kuće završavamo pohod. Ovdje će biti poslužen ručak, grah, koji pripremaju domaćini. Moguće se i okupati u Jesenici. Prošle godine kiša nas je pošteno okupala, na kraju, to nikome nije smetalo. Družimo se do mile volje i zabavljamo. Vozači automobila prebacuju jedni druge do parkiranih auta kod crkve (oko 3km) i dolaze nazad kod lovačke.

MOLBA ili NAPOMENA molim sve planinarke i planinare da u svojim ruksacima ponesu one aluminjske ili PVC posude i pribor za jelo koji se peru i ponovno koriste. Čaše vam lupkaju po ruksaku, unutra još dodajte i neki čvrsti tanjur i žlicu. Svi planinari u svojim statutima imamo zapisanu ekološku komponentu, pa hajdemo je i ovako, u temelju, provoditi. Vode za pranje ima. Hvala.

Prijave grupa koje dolaze na pohod do zadnje srijede pred pohod, na facebook mesenger, mobitel 098434293 ili e-mail: anusic(at)gmail

Program ili sadržaji planinarskog puta

Planinari, šetači, turisti i drugi posjetitelji na planinarskom putu „Izvor voda” na svom pravcu kretanja vidjet će i upoznati slijedeće znamenitosti:

 1. Spomenik „Ranjena golubica” na mjestu masovne grobnice iz Domovinskog rata. U Saborskom je smrtno stradalo 52 osobe, na sam dan pada Saborskog 12.11.1991. ubijeno je 15 starijih osoba i ovdje bačeno, gore malo više, označeno spomen obilježjem na našoj trasi, poginula su četiri branitelja.
  Ovo je ujedno polazna točka, u neposrednoj blizini nove župne crkve, blagoslovljena 16. svibnja 2003. Ona je na mjestu, temeljima, stare crkve iz 1864. god., porušena u studenom 1991. nakon pada Saborskog
 2. Križni put, počinje ovdje i završava na Gladnom brdu – Alan, simbolizira stradavanje mještana za slobodu i neovisnost Hrvatske kroz povijest. Slijedeći križni put Isusove muke i smrti na križu, ali i Uskrsnuća, Saborčani razmišljaju o svojim žrtvama u raznim ratovima, pa i o predaji svog naseljavanja na ovom prostoru, o ljudskim životima koji su ovdje rođeni i stradali za Hrvatsku. O svakom križu brine neka institucija (općina, župa), a većinom predstavnici obitelji po prezimenima. Često se može čuti izraz Križni put Saborčana umjesto Križni put u Saborskom.
 3. Crkva u groblju posvećena Rođenju BDM spomenik kulture nulte kategorije iz 1726god. Uspješno restaurirana nakon rušenja u Domovinskom ratu.
 4. Vrh Alan 748 mnv najviša je točka ovoga puta i nije njegov kraj, već prva četvrtina. Na lokaciji Gladno brdo (vršak) završava Križni put. Ovdje postoji sjenica i minijaturna drvena prostorija, koja uglavnom služi za održavanje mise, ali i za skloniti se u slučaju kiše. Na južnoj strani od središnjega križa nalazi kota vrh Alan, a nekoliko metara dalje još su vidljivi pješački rovovi iskopani za obranu Saborskog 1991.g. Još uvijek izazivaju zanimanje i atraktivni su za djecu i mlade.
 5. Kuk, prvi izvor u šumi, nekada život za malobrojne stanovnike sela Vukovići kojega više nema.
 6. Preko planinskih livada, već dobro zaraslih drvetom bijeloga bora, starim stazicama i putevima za zapregu koji su vodili do mlina za žito na vrelu Jesenice (Zelenke) stiže se do glavne „atrakcije” prirode, Veliko vrelo rijeke Jesenice ili Zelenke kako je narod saborskog još uvijek naziva.
 7. Preteći rijeku, potom savladavajući jedan uspon u šumi, pa jedan malo strmiji spust i dolazimo s boka do plitke pećine Lice Isusovo. Reljef stijene (5-6m visine) iznad ove pećine podsjeća na repliku lica Isusovog kakvo se nalazi na Torinskom platnu.
 8. Malo vrelo Jesenice, Kebino vrelo, sada je vodocrpilište pitke vode, nešto manjeg intenziteta nego ono Veliko, ali ipak stalno, cjelogodišnje i u lijepom okruženju borove šume. Ispod željezničke postaje Lička Jesenica. Do njega se stiže za dvije minute od pećine, a naprijed, slijedeći uski, ali moćan tok ovoga kraka rijeke stižemo do drveno-željeznog mosta preko kojeg se stiže po prvi puta na desnu obalu rijeke kod Lovačkog doma. Tu je stari bent, brana, koji je skupljao vodu za mlinove. Ispred doma je veća asfaltirana površina, a u domu struja, što je pogodno za organiziranje okrjepe i zabave uz druženje. Ovdje neki prestaju s pješačenjem, po njih se dođe automobilom asfaltiranom cestom.
 9. Ovi koji su kondiciono spremniji i koji nisu „zaglavili” u piću mogu nastaviti prema Saborskom prolazeći kroz šumu i nailazeći na tri stalna izvora vode: Vejnovac i Mandino vrelce su slabijeg dotoka vode, dok je Vrilce izuzetno izdašno cijele godine. Vrilce je jako zanimljivo za promatranje, vidi se „oko” pukotina u stijeni iz koje voda skače, izlazi kao pod tlakom. Od vode ovoga izvora nastaje potočić koji putuje kroz nepregledne šume bora do svoga utjecanja u Jesenicu.
 10. Bukovača, je strmiji uspon kroz borovu šumu, nema bukve, koji je dosta strm i oni slabije kondicije moraju često odmarati. Lako se zadiše, ali svaki udisaj, udisaj je zdravlja borove šume i njenih mirisa i drugih blagodati.
 11. Spomen obilježje na mjestu pogibije četvorice branitelja je na vrhu Bukovače gdje se ulazi u selo Štrkovi – Brdine.

Nakon stotinjak metara izlazi se na lokalnu cestu i treba poći desno da se vrati na polaznu točku.

Planinarski put IZVOR VODA u Saborskom – peta godišnjica postojanja

Planinarski put Izvor voda svečano je otvoren 25.8.2018., uz nazočnost načelnika Općine Saborsko, lokalnih planinara i onih iz Zagreba, Karlovca, Ogulina, Otočca, Plaškog, a od domaćeg župnika i blagoslovljen. Godišnji pohod se zakazuje uvijek na zadnju subotu u kolovozu, datum 26. u ovoj 2023.

Trasiranje, a zatim i markaciju, planinarskog puta po sadašnjem pravcu inspirirala je povijesno-kulturna baština Saborskog, prirodna bogatstva šuma, planinskih livada, rijeke Jesenice i drugih potočića, te njihovih izvora pitkom vodom, i to sve na malom prostoru. Markiranje puta, te njegovo čišćenje i prokrčivanje izveli su tijekom ljeta 2018. godine u nekoliko akcijskih dana članovi Udruge rekreativaca, planinara i izletnika – URPI Mala Kapela iz Plaškog i mještani Saborskog.

Put je kružnog oblika i spada u red laganih tura za hodanje jer nema stjenovitih i drugih tehnički zahtjevnih dionica. Drugi je pak svrstavaju i nazivaju umjereno teškom zbog dužine koje treba preći, pun krug oko 15-16km, s tek tri strmije, kraće dionice. Bez odmora i u dobroj kondiciji može se preći za oko četiri sata, međutim, u praksi je to najčešće prekrasnih 7-8 sati uz ugodne odmore na vrhu Alan, na velikom vrelu Jesenice, te na rijeci Jesenici kod Lovačke kuće i uz šest šumskih, što većih što manjih, vrela pitke vode. Dobra je mjera, i neki upravo tako čine, polazak od crkve i završetak kod Lovačke kuće, oko 10km, a do ovdje iz drugoga pravca mogu doći mini-bus. kombi, automobili. Oni koji su u dobroj formi s lakoćom naprave pun krug.

ZAHVALE

Prije svega zahvala volonterima, entuzijastima, ljudima dobre volje, mještanima Saborskog i članovima naše Udruge koji su radili na provođenju svih aktivnosti potrebnih za uspostavu puta- šetnice i održavanje pohoda. Velika pomoć u organizaciji prošlih pohoda bile su nam članice udruge Ženska akcija Saborskog i članovi LD Kuna – Saborsko ustupajući svoj lovački dom.

FINANCIJSKA POMOĆ: Novčano nas uvijek prati Općina Saborsko pokrivajući sve materijalne troškove. Zadnje godine, ove malog jubileja, odlučili su nas dodatno pomoći, naročito u dijelu promoviranja ovih manje poznatih sadržaja: Karlovačka županija, te Turistička zajednica općina Rakovica i Saborsko.Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)