udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Oko Huma i na Hum

Oko Huma i na Hum 861.mnv. Lovimo zadnje sunčano vrijeme pred najavljeni period padanja kiše i snijega. Nas dva, Mario i Josip, polazimo u 7.30 od kuće autom do Egića odakle, s rancima na leđima, na noge lagane startamo oko 8 sati prema Bunjevcima kroz šumu preko Vodice, stari i zapušteni “kompleks” kultiviranog malog planinskog izvora iz stijene i vodospreme koja je služila za nekadašnjih 5-6 kuća ovoga sela. Trenutno se u Egićima koriste dva objekta, jedna drvena nastamba, te na drugom kraku puta, jedan kameno-drveni gospodarski objekt ispred kojeg smo parkirali.

Kroz šumu, pa izlazak ispod rasadnika (borova) i preko šumskih livada koje još uvijek kose vrijedni Bunjevčani, a onda točka odmora na vrelu, pred početak kontinuiranog polukružnog penjanja prema vrhu. Malo odmora na Vrela Bunjevci, a onda zaraslim kolskim putem prema vrhu.

Na vrhu, kod geodetkog stupa iznad kojeg je neka porušena radijska antena, pravi gušti od pogleda: južno je Mala Kapela i naselja Plaškog: Pothum Plaščanski, Trojvrh, Latin i Kunić. Zapadno pogled na Veliku Kapelu i vrhove Kula Bjelolasica na kojoj se jasno vide tri skijaške staze pod snijegom, Klek, Modruš Gradina, naselja Josipdola i Ogulina. Istočno se vidi cijeli Plaški i vrhovi koji ga okružuju, a baš jako u daljini može se vidjeti vrh Plješivice (Ličke). Iza leđa nam je sjever, bukova šuma koja zaklanja vidik u cijelosti.

Malo poslikavanja, obnova u znoju izgubljenih soli suhim mesom i kobasicama, a onda povratak dalje hrbtom kružno na Veliki Podić (816mnv) pa do Egića, prvo preko ogranaka nastalih “golom sječom” šume, a onda kroz neugodno nisko raslinje po stazicama nizbrdo.

Nakon uležanosti zbog varljiva vremena i izolacija, tj. slabe kondicije, ovih 8-9km bilo je jako bolno na kraju puta oko 14 sati. Osjetili smo na kraju par kapi kiše koja je bila najavljena za 11 sati. Lijepo vrijeme, lijepa tura za pročepiti pluća, lijepi vidici.

NAPOMENA: ne preporuča se samostalno kretanje na ovu turu jer staza nije markirana. Moguće je pronaći topografske karte i GPS trag, ili pak nekog od vodiča.

Fotografije: Mario Ornik

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)