udruga rekreativaca, planinara i izletnika
skupština prosinac 2021.

Održana godišnja skupština

Redovita izvještajna skupština „Udruge rekreativaca, planinar i izletnika Mala Kapela” održana je u srijedu između Božića i Nove godine, 29.12.2021. Ovo je pogodan period kada nam pristignu i oni koji su terenski radnici, a i ovi koji su ti imaju najmanje obaveza. Udruga broji ukupno 15 članova, a na skupštinu se odazvalo 11 članova, ostali su opravdali svoj nedolazak. Dnevni red u pravilu, onaj nužni: Izvješća o radu i financijama u tekućoj godini, a drugi dio plan rada i financija za slijedeću 2022. godinu.

U protekloj godini članovi Udruge više se mogu pohvaliti volonterskim radom nego organiziranim izletima, ali bilo je i njih. Iako malobrojno društvo, vidljivost u zajednici nije zanemariva. Iza nas je dosta aktivnosti rađenih s ljubavlju i voljom. Sve je vidljivija podrška drugih osoba, nečlanova Udruge, istina, mogla bi biti i bolja, ali mi smo strpljivi. Okupljamo nove članove, malo pomalo pripremamo i upoznajemo najmlađe s našim aktivnostima i vizijom. Možda nam se jednom i pridruže nakon druženja na lokalnim izletima.

Pregled rada u protekloj 2021. godini:

 • S proljeća odmah radilo se na nastavku markiranja kružnog planinarskog puta „Mala Kapela” u predjelu Plaške glave, od jezera Kosovac (Ćaba) preko Trona i Plaške Glave, Vrška pa na izvor Siljevac u mjestu Blata (Općina Saborsko), zatim kroz samo naselje do šume i stazom ispod Strmca do Gradine i nazad na jezero. U tim radovima su sudjelovali Grković D., Tomislav Jurić, Mario Ornik, Milica Kraguljac i Josip Anušić.
 • Tijekom ljeta g. Željko Preksavec i Josip Anušić na vrelu Dretulje su prebrusili sve drvene klupe i stolove, napravljene prošle godine, te ih obilno natopili zaštitnim bojama i lakom. Sada ih je puno ugodnije vidjeti, a nadamo se da im je i trajnost znatno duža. Agragate za brušenje su nam spremno posuđivali Ozren Štrbić i Petar Grahovac, ali onaj od našeg komunalnog poduzeća PLAŠKOM bio je razrađeniji i najbolje poslužio.
 • Dio ljeta posvetili smo se istraživanju plovnosti kajakom, kajaking, na našem području rijeke: Dretulje i Jesenice, te snimanjem i promocijom na našoj facebook grupi i mrežnoj stranici www.urpi.hr. Išli smo i na Gacku vidjeti primjer dobre prakse i kako to sve funkcionira. U tim aktivnostima, veslanja i snimanja i fotografiranja, sudjelovali: Grković D., Mario Ornik, Ivan Jačević i Josip Anušić.
 • Kolovoz je bio posvećen Planinarskom putu IZVOR VODA – Saborsko i Jesenica. Trebalo je na nekim dijelovima pokositi visoku bujad, ukloniti pale grane s puta i posjeći one koje su prerasle, te na nekoliko mjesta dopuniti markaciju. Na ovim poslovima radili: Mario Ornik, Milica Kraguljac, Josip Joja Vučija Štrk, Darko Sertić i Josip Anušić.
 • Zadnja subota bio je pohod u Saborskom. Vremenska prognoza bila je „užasna” i to je izazavalo pravu seriju otkazivanja dolaska. Došlo ih je ove godine iz Zagreba, Otočca, Gračaca, Brinja, Karlovca, Ogulina, Saborskog i Plaškog,oko 50-tak i još toliko otkazalo. Organizacijske potrebe velike, a malo ruku. Nešto zbog korone, nešto zbog godišnjih i odlazaka na more. Svoju pomoć su nam pružili i radili punom parom: Ivanka Kovačić i Željka Jurić skuhali i nahranili sviju. Kavu i čaj pripremili te uz kolačiće ponudili Javorka Kožić i Ivan Vuković Ravo. A nekoliko nas je bilo tu među planinarima na pohodu. Pohod je već drugu godinu skraćen do Lovačke kuće LD Kune. Kiša nije pala dok pohod nije završio. Veliki nam je problem zabavni program, svirača, zabavnih i spretnih nema na našem području, a izdala nas je i tehnika za puštanje glazbe.
 • I da, ovu našu stranicu, www.urpi.hr, otvorili smo na početku djelovanja ali je nisam dopunjavao, ove godine sam „zapeo” i ona je postala pravo informativno mjesto. Naravno, može još bolje. Većina tekstovi vijesti, opisa i dio foto i video materijala radio Josip Anušić, a dio materijala preuzet od drugih. Dosta video materijala ustupili Mario Ornik i Ivan Jajčević. Pozvani ste i drugi dati svoj doprinos.
 • U travnju u Saborsko na IZVOR VODA došli su planinari HPD GORA. Došli su Uskrsni ponedjeljak u pohod tzv. Emaus. Prvo su imali misu u crkvi, a potom hodnja do Lovačke kuće. Uspostavljeni su kontakti i dobre veze.
 • Pohod na Sveto brdo organizirali su HPD Gora i mi smo se priključili.
 • Sudjelovanje u prikupljanju potpisa za peticiju protiv otvaranja kamenoloma Japaga, te sudjelovanje u javnoj raspravi putem dopisa u ime Udruge.
 • HPD Željezničar bili su naši gosti u Plaškom po Maloj Kapeli, svibanj mjesec.
 • I tako, još nekoliko izleta po našim planinama i drugim nekim npr. KULA na Bjelolasici i dr.

Financijsko izvješće

za proteklu godinu u kratkim crtama: prihod nula kuna, a radili smo s prijenosom iz 2020. u visini 4380kn sredstava koja smo primili kao donaciju od Općine Plaški i Općine Saborsko, a danas na računu ostalo je 2011kn. Sve je plaćeno karticom na R1 račun. Najviše je potrošeno na pohod u Saborskom. Svi planinari su počašćeni po želji načelnika Marka Bićanića, koji nam je obećao i dalje pomagati u ovome pohodu i radu Udruge. Oko 500kn je mjesečna naknada banci za vođenje žiro računa, zatim knjigovodstvo. Ostalo je potrošen na benzin za agregate i trimere i motorku. Jako malo na kancelarijski materijal.

PLAN RADA za 2022.

Kao i prošlih godina:

 • Održavanje planinarskog puta Izvor voda, dovršenje markacije.
 • Otvaranje Planinarskog puta Mala Kapela te njegova promocija.
 • Potreba obnove mosta kod Malog vrela Dretulje.
 • Organizacija dvoranske rekreacije ukoliko to bude moguće.
 • Veliki ili vrtni šah tražiti donatore i lokaciju itd.
 • Kajaking na Dretulji i Jesenici ispitati mogućnosti i potrebe.
 • Organizacija odlazaka na planinarenje prema ukazanim prilikama, zbog pandemije i broja zainteresiranih.
 • Ako bude moguće i dobre volje, započeti na gradnji nekakvog bivaka ili skloništa na Tronu.
 • Rad na Vrelu Dretulje treba dogovoriti s čelništvom općine Plaški.
 • I drugo.

FINANCIJSKI PLAN ZA 2022.

 • Prijenos iz ove godine 2000.00kn.
 • Obje Općine, Plaški i Saborsko, najavili su donaciji po 4000,00kn za narednu godinu. Obećavajući da za dobre akcije i planove taj iznos može biti i viši. Dakle prihod oko 8000,00kn.
 • Potrošnja benzina, lanci za motorku, pila i sajla za trimer, prehranu i okrjepu na akcijama, organizaciju pohoda i čašćenje, trošak nafte za naše izlete, malo je teže predvidjeti iznose ali ne bi trebali prelaziti 2000,00kn.
 • Volonterski rad neće biti dovoljan, pa će trebati platiti stručan rad, radne strojeve i radnike (traktorski prijevoz).
 • Građevinski materijal i dr.
 • Oprema i sredstva zaštite.
 • Šahovske figure, ploča i sanduk.

Izvješća i planovi su jednoglasno usvojeni. Tijekom skupštine svi nazočni članovi potpisali su privole za tzv. GDPR, da se mogu koristiti u javnim objavama osobni podaci i fotografije. Po završetku skupštine svi su pozvani na piće, ali članovi su žurili u druženja ovih blagdanskih noći. Za skupštinu nismo potrošili niti jednu kunu. 🙂

Pritecite u pomoć ako čime i kako god možete.

Eto, sretno nam bilo.

Članstvo Udruge nazočno na skupštini

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)