udruga rekreativaca, planinara i izletnika
HPD Vihor u Saborskom

Vihoraši po putu “Izvor voda”

Planinari HPD-a Vihor iz Zagreba pohodili su po stazi Izvor voda na području općine Saborsko. Lijepi i sunčani nedjeljni dan 3.3.2024. Prehodali su naši “vihoraši” planinarski put u punoj dužini bez “shortcuta” (osim nekih sa zdravstvenim problemima). Kažu, skoro pa jednoglasno, da su predjeli prekrasni i da je prava milina i opuštanje svuda kuda su prošli. Nas nekoliko iz URPI-a dočekali smo ekipu od 45 planinara koja je pristigla autobusom oko 10.30 sati.

Nakon kave, čaja, “nečega kratkog” i kolačića koje su pripremile Milica i Ivana, započeli smo hodnju od spomenika Ranjena golubica žrtvama Saborskog, pa po redu prema Alanu, prateći križni put po dionici koju nazivamo Izvor utjehe. Tu se kratko odmorili i pokušali napraviti zajedničku fotku, a onda nastavak po dionici Izvor života, obilazeći vrela i vrilca, manja i veća, po planinskim livadama i borovim šumama, uz lijevu obalu rijeke Jesenice ili Zelenke. Na Velikom vrelu objed i okupljanje, a kod lovačke kuće odmor i “pretresanje snaga”. Vodičica Maja prijavila je 10-tak planinarki kojima je ova dionica bila dovoljna mjera šetnje za danas, što smo i očekivali i prije dogovarali. Onda smo aktivirali “jocker zovi”: Mile Conjar i Marinko Sertić koji su do crkve, gdje je bio parkiran autobus, prebacili umorne ili one nažuljanih nogu.

Svi ostali nastavljaju dalje pored Vejnovca, Mandinog vrelca i Vrilca koji oduševljava svakog tko ga vidi i njegovo izbijanje vode. Svima hvala, našim gostima na lijepoj riječi, na darovanom prilogu tj. donaciji za nabavku boja, kistova, užadi za održavanje puta. Hvala prijevozncima od lovačke do crkve, a najviše hvala domaćicama i planinarkama na spremanju kolača i kuhanju kava i čaja. Od srca hvala i župniku vlč. Bruni koji nam ustupi župnu kuću za kuhanje, ali i za mogućnost korištenja toaleta, ono što putnici najviše žele nakon dugog puta.

Nadam se da će neki od ovih doći i u samostalnom pohodu da još jednom u miru i tišini “prežvaču” ljepote i miline ovoga planinskoga mjesta. Također za očekivati su i njihove preporuke, kao što su i oni došli po preporuci “teslaša”.

Hvala na nezaboravnim trenucima koje ste nam tvoje društvo i ti pružili!
Duboko nas se dojmila vaša velikodušnost i pažnja, kao i vaša velika ljubav i briga prema prekrasnom
kraju u kome živite.
Nadam se da ćemo vas, barem djelomično, i mi moći dočekati i brinuti o vama na taj način.
Puno pozdrava svima, u ime cijelog društva HPD Vihor!

Mihovil Bratanić-Frenki