udruga rekreativaca, planinara i izletnika
suton na zelenki

Izletnici i kajakaši

Kajak, mislim na rekreativne sit on top i gumenjake, je ugodno plovno sredstvo da s malo snage prevališ veliku udaljenost u kraćem vremenskom periodu. Ovi rekreativni kajaci napravljeni su tako da su dosta stabilni za manje iskusne i one koji su isključivo rekreativci, i time sigurni, ovisno o brzini riječnog toka. U našoj udruzi počeli smo se intenzivnije rekreirati na kajaku prošlo ljeto. Ovoga proljeća naši Mario i Marija već su se okušali s kajakom “gumenjakom” na Jesenici, Mrežnici i na moru kod otoka Krka.

Iščekujemo ljeto pa da to bude malo češće i više. Ove vrste kajaka nisu baš ugodne u proljeće kada hladna voda zapljusne na nekom brzaku ili s vesla, a to se često događa, ali ako je vanjska temperatura kontinuirano topla onda je to gušt. Na Dretulji imamo i dodatni problem zbog zaraslosti obala u šiblje koje može probiti gumenjake ako vodena matica tamo odgura kajak. No morat ćemo se učiti biti spretniji, vještiji, ali i neka kritičnija mjesta posjetiti sa sjekirama, pa koliko bude moguće očistiti, iskrčiti, “uska grla”.

Dretulja je od vrela pa do ribnjaka većim dijelom doosta dobra za kajaking. Nizvodno onako da se lješkari, a uzvodno radi “bildanja”. Dovoljno je duboka i široka, osim na dva mjesta gdje su se spojile grane s lijeva i s desna, ali nekako se i tu snalazi.

Jesenica u Saborskom široka je ali i plitka, no to ništa ne smeta za nizvodni kajaking. U ljetnim mjesecima za nižega vodostaja, mi malo teži imamo problema jer nam je dublji gaz, odnosno više potone plovilo, te na nekim dionicama moramo izaći iz kajaka i povući ga za sobom par metara, a onda opet sjedaj i dalje.

Sve u svemu, izuzetno lijepa i ugodna aktivnost na otvorenom, i u našim kraćim i plićim vodotocima. Lijepi prizori za uživanje i fotkanje, umjerena tjelesna aktivnost. Kud ćeš bolje?

Kampiranje ili izleti s noćenjem pod šatorom mogli bi ovo ljeto biti hit. Ljepotu takvih aktivnosti svi smo bar nekada iskusili, makar oko kuće. Kako to izgleda u divljini, Mario i Marija to dobro zanaju jer su pravi ljubitelji i znalci s već povelikim iskustvom. Dio atmosfere s obala Jesenice pogledajte u priloženom videu. Na internetu sam već viđao objave i drugih mladih ljudi. Njihovi tekstovi i fotografije nastalih s noćenja na velikom vrelu Jesenice, također izmame uzdahe i potiču da učinimo isto. Na vrelu Dretulje svi znamo da je i malo previše auto-kampera. Prošlo ljeto ih je znalo biti po pet na jednu noć. Lokalna vlast morat će nešto poduzeti kako bi uredila odnose, poboljšala uvjete i održivost kampiranja.

Dijelim nekoliko fotografija koje je načinio Mario Ornik tijeom izleta s noćenjem sa svojom zaručnicom Marijom na obalama Jesenice. Također, tu su i njegove prekrasne fotke s kajakinga po Mrežnici. A prošlogodišnjeg kajakinga ima u izoblilju u starim objavama.

Blaćansko jezero, u pozadini mjesto Blata, a iza Plaška Glava.

Plivanje i kajak u Blaćanskom jezeru

Rijetke su godine da ovako dugo ostane vode u Blaćanskom jezeru. Najčešće već u travnju mjesecu dno bude suho. A zna se dogoditi kada su blage zime da uopće voda ne izađe.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)