udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Terenski biciklizam u i oko Plaškog

Ovoga proljeća postalo je živo i na biciklistočkoj sceni naše udruge URPI. Ognjen Grba, naš sugrađanin, uspješan poduzetnik i otac troje djece, skoro pa sve svoje slobodno vrijeme provodi na biciklu i biciklirajući po stazicama i stazama, putevima i putićima, okolo Plaškog izvan glavnih frekventnih prometnica. Nailazi tako na puno zapuštenih puteva koji su prije služili vrijednim poljprivrednicima ovoga kraja da dođu do svojih polja ili pašnjaka. Danas je sve drugačije, ti vrijedni ljudi ili više nisu tu, većina ih uživa svoje penzionerske dane, a oni koji bi mogli raditi to ne čine jer kažu da im se ne isplati.

Ugaženu zemljani putevi još su jako razvidni i mame da po njima hodimo ili vozimo bicikle i pri tome uživamo u zelenilu, u hladovini, pjevu ptica, miru i skladu koji zateknemo. No, dolje je još dobrim dijelimo ugaženo i vidi se forma puta, ali bujno raslinje sa strana ne pušta tako jednostavno da se prođe, tako da se kupina, ljeska i drugo šipražje žudeći za svojom porcijom sunca ispružilo prema putu i tako ga zakrčilo i sužava ga svakim danom sve više i više.

I tako, naša biciklistička sekcija pomalo nastaje i postaje djelatna. Latin i Janja gora preko Starog Sela su ouobičajena trasa za bicikliste te onda na Kraguljce i po Veri nazad do centra uobičajeno je za bicikliste. Međutim, malo “oštriji” teren po sjevernim obroncima Male Kapele u području Grba pa prema Kuniću izazivaju da ih se istraži, kartira, “gps-ira”, a onda obradi s ciljem da se vidi koliko će biti zanimljivi i drugim biciklistima.

U tu svrhu dobro će poslužiti novopostavljeni most kod Maloga Vrela, a onda pokraj groblja u Grbicama prema Grbama i na cestu za Kunić. U subotu je bila akcija manjih razmjera, njih troje, počeli su krčiti raslinje sa strane na jednom zapuštenom putiću i rezultati su već vidljivi.

Završen prvi dio još jedne u nizu radnnih akcija čišćenja puteva za lakši prolaz pješaka i biciklista. Danas smo radili na košenju i sječi grana i trnja kroz/uz put iz Gornjih Grba do Grbica. Hvala puno Zvonko Anušić i Sarah Grba na pomoći.

Nastavak aktivnosti slijedi. Pratite nas na facebook grupi.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)