udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Dedin pohod po zapadnoj Medvednici

Planinari, prijatelji, iz PD Medvednica 18. lipnja 2023. organizirali su treći po redu “Dedin pohod” po stazama zapadne Medvednice. Doček s pijačom i kolačima, ali i raširenih ruku i širokog osmijeha domaćina na livadi Ponikve. Ovdje je i polazak planinarske ture i njen dovršetak nakon obilaska pet kontrolnih točki. No sada nas čekaju postavljeni stolovi po hladovini livade i grah na koji smo navalili iscrpljeni i umorni.

Na Medvednicu došlo nas je četvero iz URPI Mala Kapela, odnosno nas troje: Milica K., Ivana M., i Josip A., plus jedna simpatizerka iz Ogulina, Dragica T. Lijep sunčan dan nakon dužeg kišnog perioda jedva smo dočekali, imam osjećaj da smo “klizili” stazama Medvednice nakon dužeg vremena nehodanja. Vodiči su nas vodili po stazama od kontrolne točke do točke: Javorščak izvor, Sopot slap, Farendol slap, Dragullinec gdje smo imali baš odmor, a onda Podsvinjarčica, Talijanove pećine… nešto preko 4 sata hoda i oko 12km.

Osim hodnje po stazama Medvednice, domaćin se pobrinuo da svaki trenutak boravka bude zabavan, pa i nezaboravan. Ove godine nakon pohoda, ručka i podjele diploma za učesnike pohoda, organizirane su mini-olimpijske igre u disciplinama: povlačenje užeta, nošenje jaja u žlici, krunjenje kukuruza, skakanje u vreći i bacanje kamena s ramena. Svi smo se od srca smijali skoro cijelo vrijeme, zbog zafrkancije samih natjecatelja. Ipak, puno su ozbiljnija bila djeca i najbolji se nije postajalo lako, a navijanje se čulo daleko.

Nakon graha i okrijepe, okušali smo se i mi u natjecateljskom dijelu programa u disciplinama: nošenje jaja u žlici, krunjenje kukuruza i bacanje kamena s ramena.

Za članove PD Medvednica moram reći da su s nama razvili izvrsnu suradnju. Ova ekipa sudjelovala je na otvorenju staze IZVOR VODA u Saborskom 2018.g. i sadašnja predsjednica Irena Hustić tada je animirala članove više društava (Vrapče, Kapela, Medvšćak…) i došla s punim busom planinara, kako na taj prvi tako i na drugi pohod slijedeće godine. Zatim su organizirali i jedan izlet kod nas u Plaški po vrhovima Plaške glave. Na tim izletima sudjelovao je pok. Željko Avdagić Deda, ne samo kao izletnik, već i kao iskusni planinar savjetnik našega društva u našim aktivnostima.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)