udruga rekreativaca, planinara i izletnika

Most na riječnom toku Malog Vrela Dretulje dovršen i u funkciji

Most na riječnom toku Maloga Vrela Dretulje postavljen je u cijeloj dužini 4. svibnja 2022. i siguran je za pješačke prelaze ili biciklom. Most je izveden iz dvije sekcije dužine po 6 metara, ukupno 12m. Izrada mosta trajala je oko mjesec dana, a radovi su se odviali u dvorištu Josipa Anušića, na adresi E. Kvaternika -Plaški, koji ga je povario i pofarbao uz pomoć mladih članova udruge Marka J. i Davida G. (učenici OŠ). Gotove sekcije dopremljene su i postavljene uz pomoć šumskog traktora i prikolice s hidrauličnom dizalicom u vlasništvu Tomislava Oršulića Triske. Prva sekcija je postavljena je 29. travnja, a druga 4. svibnja, obje na isti način. Važno je napomenuti da je postavljen na mjesto gdje je već odavno postojao most za prijelaz traktora. Od toga mosta ostali su betonski potpornji prema čijem su razmaku i dužini rađene dvije sekcije ovoga mosta. Most je već nekoliko puta opterećen većom skupinom pješaka i na taj način testiran i pouzdan za prijelaze.

Na nekoliko mjesta, naročito na dijelu mosta koji prelazi preko suhoga, ima klackanja mosta, koji uopće nije nikakav sigurnosni problem, a i on će biti uskoro otklonjen. Most su već prelazili i učenici naše OŠ Plaški prilikom obilaska izvorišta Dretulje, putnici namjernici iz Zagreba, a i mi smo se naslikavali i klatili amo-tamo. Uostalom, most je od vode udaljen najviše 1,5m od vode.

Prijelaz je, dakle, udoban za pješake i bicikle. Zbog zemljanog puta i prilaza dovoženje i postavljenje jedino je bilo moguće traktorom i dizalicom, ništa drugo ne bi došlo u obzir. Hvala dečkima radnicima koji su danima radili sa mnom i pravili mi društvo, u prvom redu Marko Josipović pa moj kumić Mate Kovačić uskakao uvijek kad je trebalo, a onda i susjed David Grkovic. Svoj radni doprnos dao je i Darijo Knežević – Fuks. U subotnjoj akciji čišćenja (1. svibnja), a i jučer sudjelovali su Mate, Ognjen Grba, Marko Josipović, Ana Bilješković, Ivanka Kovačić, Milica Kraguljac , Zvonko Anušić .

Mi svi ne bi imali što za raditi da nije bilo i vas donatora novčanih priloga. To što ste darovali, nije samo novac. To je puno više. To nam je znak da vjerujete u ovaj posao u dobro djelo za cijelu zajednicu. Na mostu i oko mosta ima još onoga pipkavoga posla: učvršćivanja, kajlanja, uređenje okoliša, krčenja zaštopanih dijelova toka. Priključite se! Pogledajte dodani video kojega je snimao i montirao majstor-umjetnik Ivan Jajčević . Svima hvala na ovome zajedničkom dobru.

Nakon postavljanja mosta organizirali smo nekoliko radnih akcija po par sati dnevno na čišćenju prilaznih staza i prostora oko mosta, te raslinja uz vodotok koje guši otjecanje za vrijeme viših razina vodostaja.

Zadnja u nizu okupljanja bila je u subotu 14. svibnja, gdje smo malo radili i više se družili uz iće i piće, te na taj način “službeno” otvorili most. Putem javne objave na facebook bili su pozvani svi, i donatori novca i donatori vremena sa svojim radom. Obišao nas je i novi liječnik dr. Safet sa suprugom i kćerkicom, pa načelnik Pero Damjanović, naš prijevoznik Miro Mačić, Triska, Petar Grahovac, Ivanka, Mate, Zvonko, Nikola, Marko i Marko, Petra, Ognjen i Sara, David, Mario, Mica i Aleksandar. Don Goran je došao na kratko i nije se gostio s nama, ali nas je počastio vinom, pomolio se za nas i s nama i blagoslovio nam jelo i posao.

Eto, pratite događanja oko radova na mostu i oko njega. Raslinje neumoljiva buja i raste, sve zakrčuje, vremenom onemogućava prolaz, pa i vidike. Ovo je Lika i ne možemo si dopustiti luksuz da preskačemo čišćenja terena. Lijepo je vidjeti i stare i mlade kako šetaju ovuda, sami ili u paru ili u grupi. Lijepo je vidjeti rekreativce na trčanju ili u šetnji. S obzirom da nemamo nikoga zaduženoga za čišćenje, poduzeće ili komunalnu službu, svi mi moramo se oko toga potruditi. Zato, prijavljujte se i dođite na akcije čišćenja. Ili dođite u svom aranžmanu. Posla ima za 50 ljudi i više ako bi htjeli da sve okolo izgleda i ostane cakum-pakum.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)